• Altijd 4 jaar BOVAG garantie
  • Gekwalificeerd voor alle automerken
  • Wij werken voor (bijna) alle verzekeraars
  • Vervangende mobiliteit beschikbaar
Maak je auto winterklaar: 8 handige tips voor een zorgeloze winter
Blog
Actueel

Maak je auto winterklaar: 8 handige tips voor een zorgeloze winter

22 december 2023

De winter is nu echt begonnen en dat betekent dat het tijd is om je auto winterklaar te maken. Het koude seizoen brengt niet alleen gezellige feestdagen met zich mee, maar ook uitdagingen op het gebied van autorijden. Met de juiste voorbereiding kun je ervoor zorgen dat je veilig en probleemloos de winter doorkomt. Hier zijn 8 waardevolle tips om je auto optimaal te prepareren voor de komende maanden.

Tip 1: Wissel naar winterbanden

Winterbanden zijn speciaal ontworpen om onder de 7 graden Celsius optimaal te presteren. Door hun zachtere rubbersamenstelling behouden ze grip op koude en gladde wegen, iets wat zomerbanden niet kunnen. Stel je voor dat je door een besneeuwde straat rijdt en plots moet remmen; met winterbanden sta je veel sneller stil dan met zomerbanden. Het verschil in remweg kan bij 50 km/u op een besneeuwde weg oplopen tot wel 10 meter. Wissel daarom op tijd en voorkom onnodig gevaarlijke situaties.

Tip 2: Controleer je accu

De kou zorgt ervoor dat je accu harder moet werken om je auto te starten, wat kan leiden tot een lege of zwakke accu. Een simpel voorbeeld: als je auto ’s ochtends niet start na een nacht vorst, ligt dit vaak aan een zwakke accu die de kou niet aankan. Voorkom dat je in deze situatie belandt door de accu tijdig te laten testen. Garages bieden vaak een gratis accutest aan, waarmee je direct weet of deze vervangen moet worden. Het bespaart je veel stress en tijd op een koude ochtend.

Tip 3: Controleer al je lichten

Goede verlichting is cruciaal in de donkere wintermaanden, vooral tijdens mist, regen of sneeuwval. Rij bijvoorbeeld ’s avonds op een donkere snelweg: je wilt dan natuurlijk zo goed mogelijk zichtbaar zijn voor andere weggebruikers. Controleer niet alleen je koplampen, maar ook je mistlichten, remlichten en richtingaanwijzers. Zorg ervoor dat alle lampen werken, en vervang defecte lampen direct. Overweeg daarnaast om je koplampen schoon te maken, want modder en zout kunnen ze flink vervuilen, waardoor het licht minder fel schijnt.

Tip 4: Behandel je deurrubbers

Er is niets vervelender dan vastgevroren deurrubbers wanneer je haast hebt. Voorkom dit door de rubbers te behandelen met een speciaal rubberonderhoudsmiddel, zoals siliconenspray. Dit voorkomt dat vocht zich ophoopt in de rubbers, wat kan leiden tot vastvriezen. Stel je voor dat je ’s ochtends de deur open wilt doen om naar je werk te gaan, maar je deur zit muurvast. Met een simpele behandeling van de deurrubbers kun je deze ongemakken voorkomen en stap je zorgeloos in je auto, zelfs na een ijskoude nacht.

Tip 5: Zorg voor een setje winterhulpmiddelen

Zorg ervoor dat je altijd een setje winterhulpmiddelen in de auto hebt liggen. Dit kan bestaan uit een ijskrabber, sneeuwborstel, antivries, een zaklamp, en misschien zelfs een deken voor noodgevallen. Stel je voor dat je auto niet start op een verlaten parkeerplaats in de sneeuw; een simpele ijskrabber of een deken kan dan een groot verschil maken. Ook sneeuwkettingen kunnen noodzakelijk zijn als je naar wintersportgebieden reist of door gebieden rijdt waar sneeuwval veel voorkomt.

Tip 6: Gebruik je handrem niet

Bij extreme kou kan de handrem vastvriezen, vooral als er vocht in de remkabels zit. Stel je voor dat je je auto parkeert op een koude nacht en de volgende ochtend merk je dat de handrem niet meer loskomt. Dit kan ernstige problemen veroorzaken. Zet je auto daarom in de versnelling als je parkeert of gebruik de parkeerstand als je een automatische versnellingsbak hebt. Dit voorkomt dat je handrem vastzit en je onnodige tijd verliest met het proberen los te krijgen.

Tip 7: Is je motorolie goed?

De viscositeit (dikte) van je motorolie is belangrijk, zeker in de winter. Als je olie te dik is, kan deze niet goed door je motor stromen bij koude temperaturen, waardoor je motor harder moet werken om op gang te komen. Dit kan schade veroorzaken of de levensduur van je motor verkorten. Laat je olie controleren of vervang deze door een olie die geschikt is voor winterse omstandigheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een 5W30-olie, die beter presteert bij lage temperaturen. Dit zorgt voor een soepele start, zelfs op de koudste ochtenden.

Tip 8: Behandel je sloten

Vastgevroren sloten kunnen voorkomen worden door een vochtafdrijvend middel, zoals slotspray, te gebruiken. Dit voorkomt dat water in het slot bevriest en voorkomt dat je deur niet meer open gaat. Als je geen slotontdooier bij de hand hebt, kan zelfs een beetje antibacteriële handgel helpen dankzij de alcohol die erin zit. Zorg er wel voor dat je de ontdooier buiten de auto bewaart, bijvoorbeeld in je jaszak, want als je slot al vastgevroren is, kun je er anders niet meer bij.

Door deze eenvoudige maar effectieve tips op te volgen, kun je met vertrouwen de winterse wegen betreden. Een goed voorbereide auto vermindert niet alleen het risico op pech onderweg, maar draagt ook bij aan de veiligheid van jou en andere weggebruikers. Winterklaar zijn is de sleutel tot een zorgeloos rijseizoen. Veilig de weg op, ook als de temperaturen dalen!