Adaptieve cruise control (ACC) is een handige technologie en heeft zelfs voordelen en invloed op je verzekeringspremie. Maar wat als je door ACC een ongeluk rijdt? Dan wordt de schadeclaim complexer. Hier duiken we dieper op in.
Wat is adaptieve cruise control?
Adaptieve cruise control (ACC) is een geavanceerde versie van de traditionele cruise control die we allemaal wel kennen. Standaard cruise control houdt de snelheid van de auto constant, zonder dat de bestuurder het gaspedaal hoeft te bedienen. ACC gaat een stap verder. Adaptieve cruise control past automatisch de snelheid van jouw auto aan op die van je voorligger.
Dit wordt mogelijk gemaakt door radar sensoren en camera's. Deze meten de afstand en snelheid tussen jou en je voorligger en behoudt die. Wanneer de voorligger vertraagt, vermindert ACC automatisch de snelheid van het eigen voertuig om een veilige afstand te bewaren. Zodra de weg weer vrij is, accelereert het systeem terug naar de vooraf ingestelde snelheid.
Waarom is dit belangrijk voor autoschade en de verzekering?
Het directe voordeel van ACC is het verminderen van de kans op botsingen door snelheidsverschillen met voorliggers. Dit draagt bij aan minder schadegevallen en potentieel lagere verzekeringsclaims. Verzekeraars zijn zich bewust van deze voordelen en moedigen daarom het gebruik van dergelijke systemen aan.
In sommige gevallen kan het bezit van een auto met ACC zelfs leiden tot lagere premies. Dit omdat auto's statistisch gezien minder vaak betrokken zijn bij ongevallen door deze systemen.
Onderhoud en kalibratie van ADAS-systemen
Het onderhoud en de juiste kalibratie van ADAS-systemen, waaronder adaptieve cruise control, zijn essentieel voor hun betrouwbaarheid en effectiviteit. Na een ongeval of zelfs na routine onderhoudswerkzaamheden, is het van cruciaal belang dat deze systemen zorgvuldig worden gecontroleerd en gekalibreerd.
Auto’s worden steeds complexer. Het herstel daarmee ook. Dat vergt andere competenties en een andere manier van werken. Daarvoor is Aantoonbaar Veilig Herstel in het leven geroepen. Alle aangesloten A.A.S. schadeherstelbedrijven voldoen aan de zeven stappen die zorgen voor 100 % veilig herstel. De basis is repareren zoals de fabrikant het voorschrijft en alle stappen (digitaal) vastleggen. Zo maken we aantoonbaar dat de voorschriften van de fabrikant gevolgd zijn vanaf de diagnose tot en met de eindcontrole.
Autoschade laten herstellen bij A.A.S. Schadeherstel
A.A.S. Schadeherstel beschikt over een landelijk dekkend netwerk van aangesloten schadeherstelbedrijven. Deze professionals staan klaar om je te ondersteunen bij het herstellen van je auto, ongeacht of de schade is veroorzaakt door een ADAS-systeem of een ander incident.
Onze experts zijn uitstekend getraind in het omgaan met de nieuwste auto technologieën en zorgen ervoor dat jouw voertuig met de grootste zorg en volgens de hoogste kwaliteitsnormen wordt hersteld. Meld de autoschade eenvoudig online of neem contact op zodat we je persoonlijk verder kunnen helpen.