• Altijd 4 jaar BOVAG garantie
  • Gekwalificeerd voor alle automerken
  • Wij werken voor (bijna) alle verzekeraars
  • Vervangende mobiliteit beschikbaar
Wat is aquaplaning en hoe ontstaat het?
Blog
Actueel

Wat is aquaplaning en hoe ontstaat het?

13 january 2025

Aquaplaning ontstaat wanneer je autobanden het water op de weg niet meer kunnen afvoeren. Er vormt zich dan een laagje water tussen je banden en het wegdek, waardoor je auto als het ware gaat 'drijven'. Het directe contact met de weg verdwijnt, waardoor je minder tot geen controle meer hebt over je voertuig. Je kunt niet meer sturen, remmen heeft weinig effect en je auto kan alle kanten op glijden.

Hoe ontstaat aquaplaning?

De oorzaak van aquaplaning ligt in de combinatie van verschillende factoren. Allereerst moet er natuurlijk water op de weg liggen. Maar de hoeveelheid water alleen is niet bepalend. Je snelheid speelt een cruciale rol - hoe harder je rijdt, hoe minder tijd je banden hebben om het water af te voeren. Vooral bij snelheden boven de 80 kilometer per uur neemt het risico significant toe.

Ook de staat van je banden is belangrijk. Versleten banden met weinig profiel kunnen minder water afvoeren dan nieuwe banden. Een verkeerde bandenspanning maakt het probleem nog erger. Daarnaast spelen ook de staat van het wegdek en de hoeveelheid water een rol. Vooral in sporen of kuilen in het wegdek kan water zich ophopen, wat het risico op aquaplaning vergroot.

Hoe herken je aquaplaning?

Wanneer aquaplaning optreedt, merk je dit vrijwel direct. Je stuur voelt opeens erg licht aan, alsof je auto glijdt en geen contact meer heeft met de weg. Je hoort het geluid van de weg minder en je motor lijkt meer toeren te maken zonder dat je sneller gaat. Het meest verontrustende is dat je auto niet meer reageert op stuurcommando's. Je hebt letterlijk geen grip meer.

Wat moet je doen bij aquaplaning?

Het moment dat je aquaplaning ervaart kan behoorlijk beangstigend zijn. Toch is het cruciaal om rustig te blijven. De natuurlijke reactie is om te remmen of tegen te sturen, maar dit moet je juist niet doen. Laat in plaats daarvan rustig het gaspedaal los en houd je stuur zo recht mogelijk. Wacht tot je voelt dat je banden weer grip krijgen op het wegdek. Pas daarna kun je voorzichtig vaart minderen.

Hoe voorkom je aquaplaning?

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Zorg daarom dat je banden in goede staat zijn en de juiste spanning hebben. Het profiel moet minimaal 1,6 millimeter diep zijn, maar bij winterbanden en veel regenval is meer profiel verstandiger. Laat je banden regelmatig controleren op ongelijkmatige slijtage, want dit kan wijzen op problemen met je wieluitlijning.

Pas ook je rijstijl aan als het regent. Minder vaart betekent dat je banden meer tijd hebben om water af te voeren. Houd meer afstand van je voorligger en vermijd snelle stuurbewegingen. Zie je een grote plas op de weg? Probeer deze dan te ontwijken zonder plotselinge uitwijkmanoeuvres.

Schade door aquaplaning?

Bij A.A.S. Schadeherstel zien we regelmatig de gevolgen van aquaplaning. Auto's die in de vangrail zijn beland of tegen een andere weggebruiker zijn gebotst. De schade kan variëren van oppervlakkige krassen tot grotere deuken

Heb je schade opgelopen door aquaplaning? De aangesloten schadeherstelbedrijven helpen je hier graag vanaf. Meld je schade online of neem contact op met een vestiging.