Is je auto total loss verklaard na een ongeval? Wat betekent dit eigenlijk precies? Wanneer wordt een auto total loss verklaard, en wat is het verschil tussen dagwaarde en restwaarde? In dit artikel beantwoorden we al deze vragen. Heb je specifieke vragen, neem dan gerust vrijblijvend contact op met een A.A.S. schadeherstelbedrijf.
Wat is total loss?
Een auto kan op twee manieren total loss worden verklaard; technisch of economisch total loss.
Technisch total loss
Als een auto technisch total loss wordt verklaard, is de auto dusdanig beschadigd dat herstel niet meer mogelijk is. Een auto is bijvoorbeeld technisch total loss als hij is uitgebrand of na een ernstig ongeval. Auto’s die gestolen zijn kunnen ook technisch total loss worden verklaard. Wanneer een auto technisch total loss is verklaard mag deze niet meer worden hersteld en moet deze worden gedemonteerd door een erkend demontagebedrijf.
Economisch total loss
Een auto is economisch total loss als de reparatiekosten hoger zijn dan de dagwaarde van de auto. Over het algemeen wordt de vuistregel aangehouden dat een auto total loss is wanneer de reparatiekosten hoger dan 50% van de dagwaarde is. Als de waarde van de auto € 8500,- is en de reparatiekosten zijn meer dan €4250,-, dan is de auto economisch total loss.
Dagwaarde en restwaarde toegelicht
De dagwaarde van een auto is de actuele waarde van het voertuig op dit moment. Dit is de waarde van de auto vlak voor het ontstaan van de schade of het verlies door diefstal, en dus niet de oorspronkelijke aankoopprijs. Deze waarde wordt bepaald op basis van de cataloguswaarde, de leeftijd, de staat van de auto en eventuele accessoires. De restwaarde is de waarde van de auto na schade; dit is het bedrag dat je krijgt als je de beschadigde auto wilt verkopen. Wanneer de reparatiekosten hoger zijn dan het verschil tussen de dagwaarde en restwaarde, is de auto economisch total loss. Afhankelijk van je type autoverzekering krijg je dit waardeverschil uitgekeerd.
Door wie wordt een auto total loss verklaart?
Een schade-expert wordt ingeschakeld om de schade te bekijken. Dit kan bij een aangesloten A.A.S. autoschadeherstelbedrijf. Hiervoor worden expertisekosten in rekening gebracht. Deze kosten worden, afhankelijk van je verzekering, vergoed. Deze schade-expert stelt de dag- en restwaarde van de auto vast en aan de hand daarvan wordt berekend of de auto economisch total loss is.
Als je niet eens bent met de uitslag van de expert kan je een contra-expert inschakelen, ook wel een second opinion. Het inschakelen van een contra-expert moet wel redelijk zijn. Wanneer een auto technisch total loss is verklaard, kan je niet tegen de expert in gaan. De auto kan en mag niet meer in gebruik worden genomen. Bij economisch total loss heb je wel een aantal keuzes die je kunt overwegen. Je kunt door blijven rijden met de schade. De schade kan hersteld worden of je verkoopt de auto. Is de schade veroorzaakt door iemand anders of ben je volledig casco verzekerd? Dan kun je een vergoeding claimen. Dat is het verschil van de dagwaarde en de restwaarde van de auto.
Verzekering
Wat je krijgt uitgekeerd bij economisch of technisch total loss hangt af van je verzekering en polisvoorwaarden. Eventueel eigen risico wordt van het uit te keren bedrag afgetrokken.
WA-verzekering
Bij een WA-verzekering wordt alleen de schade vergoed die je aan anderen hebt veroorzaakt. Schade aan je eigen voertuig wordt niet vergoed. Is de schade door een ander veroorzaakt, dan kun je deze verhalen op de tegenpartij.
WA+ verzekering
Bij een WA+ verzekering wordt total loss alleen in speciale gevallen vergoed, zoals schade door hagel, brand, storm, of overstroming. Zelf veroorzaakte schade wordt niet vergoed.
Allrisk verzekering
Allrisk is de meest uitgebreide verzekering en dekt meestal total loss. Check de polisvoorwaarden voor details, want schade door rijden onder invloed wordt bijvoorbeeld niet vergoed.
A.A.S. Schadeherstel
A.A.S. is een coöperatie waar meer dan 96 schadeherstelbedrijven bij zijn aangesloten. We zijn te vinden door het hele land. Zo zijn wij altijd in de buurt. De bij A.A.S. aangesloten schadeherstellers zijn zelfstandige ondernemers die het als hun missie zien om je op ieder moment zo prettig en snel mogelijk van dienst te kunnen zijn en uw wensen en verwachtingen te overtreffen.