• Altijd 4 jaar BOVAG garantie
  • Gekwalificeerd voor alle automerken
  • Wij werken voor (bijna) alle verzekeraars
  • Vervangende mobiliteit beschikbaar
Hoe gebruik je startkabels? Een handig stappenplan
Blog
Actueel

Hoe gebruik je startkabels? Een handig stappenplan

01 september 2024

Het moment waarop je auto niet start door een lege accu is altijd frustrerend. Gelukkig kun je met startkabels snel weer op weg. Het is echter belangrijk dat je de juiste stappen volgt om schade aan je voertuig en gevaarlijke situaties te voorkomen. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je startkabels veilig gebruikt.

1. Zet beide voertuigen in de juiste positie

Plaats beide voertuigen zo dicht mogelijk bij elkaar, zonder dat ze elkaar raken. De accu’s moeten op korte afstand van elkaar staan, zodat de kabels gemakkelijk kunnen worden aangesloten. Zet beide auto’s in neutraal of in de parkeerstand, en zorg dat de motoren uitstaan en de sleutels uit het contact zijn. Dit voorkomt dat er per ongeluk vonken ontstaan tijdens het aansluiten van de kabels.

Let op: Controleer eerst of de accu van de andere auto hetzelfde voltage heeft als de lege accu (meestal 12V). Verschillende voltages kunnen schade aan de elektrische systemen veroorzaken.

2. Bevestig de rode kabel op de accu’s

Neem de rode kabel, die altijd wordt gebruikt voor de positieve (+) polen. Bevestig eerst één uiteinde van de rode kabel aan de positieve pool van de lege accu. Zorg ervoor dat de klem stevig vastzit. Verbind vervolgens het andere uiteinde met de positieve pool van de werkende accu.

Tip: De positieve pool is meestal gemarkeerd met een rood symbool of een plus-teken (+). Zorg ervoor dat de kabels niet in contact komen met andere metalen delen van de auto om vonken te vermijden.

3. Verbind de zwarte kabel

De zwarte kabel verbindt de negatieve (-) pool van de werkende accu met een geaard metalen onderdeel van de auto met de lege accu. Dit is belangrijk om schade aan de accu te voorkomen. Zoek een blootliggend, ongeverfd metalen deel van het motorblok of chassis voor een goede aarding.

Let op: Verbind de zwarte kabel nooit direct met de negatieve pool van de lege accu. Dit kan leiden tot vonken en mogelijk een ontploffing van de accu door gasvorming.

4. Start de werkende auto

Start de motor van de auto met de volle accu en laat deze enkele minuten draaien. Hierdoor wordt de lege accu langzaam opgeladen zonder overbelasting. Laat de motor stationair draaien zodat de alternator de juiste hoeveelheid stroom levert.

Tip: Zet tijdens het opladen elektrische apparaten zoals de radio of verwarming uit in beide auto’s. Dit voorkomt onnodige belasting van het elektrische systeem.

5. Start de auto met de lege accu

Probeer vervolgens de auto met de lege accu te starten. Als de motor niet meteen aanslaat, wacht een minuut en probeer het opnieuw. Start de auto voorzichtig en vermijd herhaaldelijke pogingen die de accu verder kunnen uitputten.

Risico: Als de auto na een paar pogingen niet start, kan het probleem elders liggen, zoals bij de startmotor of dynamo. Vermijd verdere pogingen om te voorkomen dat je de accu van de andere auto uitput.

6. Verwijder de kabels in omgekeerde volgorde

Verwijder de kabels in omgekeerde volgorde: eerst de zwarte kabel van het geaarde metalen onderdeel, dan van de negatieve pool van de werkende accu. Daarna verwijder je de rode kabel van de werkende accu en vervolgens van de lege accu.

Let op: Zorg dat de kabelklemmen elkaar niet raken tijdens het loskoppelen. Dit kan kortsluiting of vonken veroorzaken, wat gevaarlijk is.

7. Laat de auto met de lege accu draaien

Laat de auto met de lege accu minimaal 15 tot 20 minuten draaien om de accu voldoende op te laden. Dit zorgt ervoor dat de accu weer genoeg stroom heeft om bij de volgende stop de auto weer te starten.

Tip: Maak indien mogelijk een rit van 30 minuten of meer, zodat de alternator de accu volledig kan opladen. Als de auto niet opnieuw start nadat je hem hebt uitgeschakeld, is de accu mogelijk defect en moet deze vervangen worden.

Als de kabels verkeerd worden aangesloten, kan dit leiden tot ernstige problemen zoals kortsluiting, vonken, of zelfs het beschadigen van de elektrische systemen van beide auto's. Zorg daarom dat je de instructies nauwkeurig volgt, en vraag om hulp als je twijfelt.

Startkabels zijn een snelle oplossing voor een lege accu, mits je de stappen nauwkeurig volgt. Het is belangrijk om voorzichtig te werk te gaan om schade of gevaarlijke situaties te voorkomen. Toch schade? Neem contact op met een van onze 95 vestigingen door het hele land. De specialisten van A.A.S. staan klaar om je snel weer op weg te helpen!